Počeo Sajam organizacija civilnog društva

07.05.2008.

Prvi Sajam organizacija civilnog društva Beograda održava se od 7. do 9. maja. Ova nova manifestacija, koju na Beogradskom sajmu organizuju Gradska uprava Beograda i Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju, okupila je pedeset organizacija civilnog društva koje če u naredna tri dana imati priliku da sarađuju, razmenjuju iskustva i promovišu različite oblike građanskog aktivizma.
 
-Sajam OCD Beograd je dobar primer saradnje civilnog sektora i lokalne samouprave, kao i prilika za predstavljanje brojnih projekata NVO iz oblasti socijalne, dečje i boračko-invalidske zaštite, a posebno mesto zauzeče i projekti za podsticanje zapošljavanja i razvoj turizma, rekao je Goran Šehović, direktor Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju.

Organizatori su na svečanom otvaranju priredbe posebnu zahvalnost uputili Beogradskom sajmu, koji je učesnicima ustupio izložbeni prostor, a Anđelko Trpković, direktor Beogradskog sajma je rekao:

-Mi stvaramo i zarađujemo na komercijalnim priredbama i možemo sebi da dozvolimo luksuz da radimo neprofitne stvari ako su značajne kao ova, a vrednost im se ne može meriti novcem. Pored toga, ovde pronalazimo svoje mesto jer Beogradski sajam kuca u ritmu Beograda, a nekada naš ritam uspevamo da nametnemo Beogradu. Poznato je i da svaki evro koji se stvara na Sajmu generiše 12 evra u privredi grada, tako da naša vrednost prevazilazi granice samog Sajma. Želimo da ove dane iskoristite za razmenu iskustava, za definisanje novih projekata i planova za narednu godinu, u tome vam pružamo svu pomoć i podršku i očekujemo da ćemo vas gostiti još mnogo godina.

Zadovoljstvo organizovanjem nove manifestacije izrazio je i Zoran Alimpić, v.d. gradonačelnika Beograda, koji je rekao da očekuje da će ovaj Sajam postati značajan za čitavu zemlju a zatim i za region. On je objasnio da lokalna samouprava treba i mora da sarađuje sa nevladinim organizacijama, što je i strteško opredeljenje Skupštine Beograda.